Румъния гласува състава на новото правителство

ЕС
14:42 - 15 Юни 2023
1441
Румъния гласува състава на новото правителство

Започна съвместното заседание на двете камари на румънския парламент, на което трябва да бъде гласуван вотът на доверие на новото правителство на Марчел Чолаку.

То беше открито от досегашния премиер и настоящ председател на Сената Николае Чука, който обяви, че в залата присъстват 418 души. В залата е и румънският патриарх Даниел.

В началото беше запазена минута мълчание в памет на румънския поет Михай Еминеску. Днес се навършват 134 години от смъртта му, предава БТА. 

Последва скандал, провокиран от решението за продължителността на изказванията на депутатите от парламентарната трибуна - две минути. "Добре стоите, господин Чука, но ви липсва практика", заяви лидерът на „Алианс за единство на румънците“ (АЕР) Джордже Симион.

Ливиу-Йонуц Мощяну от "Съюз за спасение на Румъния " (USR) изрази възмущение, че Чука избирателно е дал думата на сенаторката Диана Шошоака, която нарече "гласът на Русия". На свой ред тя реагира: "Тук не става дума за Русия. Аз съм уникалната опозиция в този парламент".

След кратка размяна на реплики Чука помоли за ред в залата и даде думата на своят приемник на поста министър-председател Марчел Чолаку. 

"Не съм перфектен. Преди всичко съм човек. Не се страхувам от трудности. И като премиер ще направя всичко възможно, за да не се страхува нито един румънец от утрешния ден, от покачването на цените, от това какво образование получават или не получават любимите му хора", бяха първите думи на Чолаку на днешното заседание. 

За да бъде избрано предложеното от него правителство, е необходимо присъствието на поне 233 народни представители на заседанието и събирането на поне 233 гласа "за".

В сряда предложените министри в кабинета Чолаку бяха изслушани в специализираните комисии на парламента. Всички те получиха положително становище.