Румъния гони джендърите от университета

Топ
16:55 - 18 Юни 2020
1983
Румъния гони джендърите от университета

Румънският парламент въведе закодондателни промени, според които в образователните институции „дейностите, свързани с разпространяване на теорията или на мнението за джендър идентичност, разбирани като теория или мнение, че социалният пол е нещо различно от биологичния пол и че двете не са винаги едно и също“ се забраняват.

Това означава, че редица универистетитски дисциплини, свързани със социални науки, изследвания на социалния пол и т.н., ще се окажат нелегални. Засега не е ясно каква ще е санкцията за нарушението на законодателните промени и кой ще контролира прилагането им. Румънските университети и Румънската академия са традиционно убежище на консервативните елити на страната.

Страховете на преподаватели, които говорят за социален пол в своите лекции, са че те могат да бъдат подложени на атаки и да нямат възможност да се защитят, като се има предвид, че консервативните елити от години водят война срещу това, което те наричат „сексомарксизъм“ или другояче казано – пагубното влияние върху младежта на Франкфуртската школа, предаде baricada.org.

„Барикада“ проведе видео интервю с една от румънските университетски преподавателки, която е притеснена от въвеждането на тези законодателни промени. Според Мария Чернат – лектор по комуникация, феминистка и вицепрезидент на мозъчния тръст на социалните изследователи в Румъния – Института за социална солидарност, сегашните законодателни промени са въведени без консултация с академичните среди и показват примитивно разбиране за въпросите на пола и неговото обществено изграждане.

Чернат припомня, че не е закодирано в гените на жените да се обличат красиво, това е нещо, което те са научили от обществото, което е социално конструирано. А феминизмът дължи успехите си на факта, че успява да раздели биологичния пол от социалния, като позволи на жените да играят „нетрадиционни“ роли, различни от тези на подчиняващите се същества, създадени за удоволствието на мъжете.

Очакват се протести на феминистките среди, които искат да принудят президентът Клаус Йоханис да не подписва промените – последната стъпка преди влизането им в сила. В румънския парламент голяма част от партиите са с консервативна политическа линия. Нови „изненади“ в посока борбата със „сексомарксизма“ не са изключени. Според Чернат румънските политици нямат жизнена визия за социалната и икономическата политика. Затова наливат масло в огъня на културните войни между консерватори и либерали, в момент когато в Белия дом е „консерваторът“ от кориците на списание „Плейбой“ Доналд Тръмп.