Румъния хвана руски шпионин

Заподозреният шпионин събирал военна информация в района на Тулча

Русия
21:28 - 24 Май 2024
3598
Румъния хвана руски шпионин

Румънски прокурори са задържали местен гражданин, заподозрян в шпионаж в полза на Русия, съобщи Ройтерс като посочи, че това е първият подобен арест в страната.

Арестуваният е заподозрян, че от 2022 г. е наблюдавал и фотографирал движението на военни конвои на Румъния и на НАТО в района на Тулча и е изпращал информацията на руското посолство в Букурещ. Задържаният събирал информация от военен характер и е снимал бойна военна техника и придвижването на военен персонал в района на границата с Украйна - данни, които впоследствие предавал на руски дипломати. От дома на заподозрения са иззети множество доказателства, съобщава румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма, без да разкрива какви точно.

Окръг Тулча се намира в делтата на река Дунав, на около 7 км от границата с Украйна, оттам преминават транспортни връзки към Украйна. Части от руски дронове паднаха няколко пъти на територията на Румъния, след като Русия засили атаките си срещу украински пристанища на река Дунав.

Апелативният съд на Букурещ е разпоредил 30-дневен предварителен арест на заподозрения. Според телевизия “Диджи 24” той се казва Александру Пискан.