Румъния иска мистериозната картина на Джаксън Полък (ОБЗОР)

Платното на американския художник обаче не било част от колекцията на Чаушеску

Актуални новини
22:00 - 23 Март 2023
5815
Румъния иска мистериозната картина на Джаксън Полък (ОБЗОР)

Румъния иска да прибере картината, която се приписва на американския художник Джаксън Полък и беше открита в България. Това твърдят румънски медии. Министърът на културата на северната ни съседка Лучиан Ромашкану, обаче, отрече това да е възможно. И постави под въпрос достоверността на печата на комунистическия лидер Николае Чаушеску върху платното, посочва Нова телевизия.

По-рано днес двамата министри на културата - българският и румънският проведоха телефонен разговор. Лучиан Ромашкану не вярва, че картината някога е била в колекцията на Чаушеску.

„От дискусиите, които проведох с Националния исторически музей и Националния музей на изкуството, разбрах, че картините на Николае Чаушеску никога не са имали такъв печат на гърба и никога не е инвентаризирана картина на Джаксън Полак”, уточни Ромашкану.

Според румънските специалисти е невъзможно да има картина от такъв ранг, за която да не се знае.

„Трудно ми е да повярвам, че там е подписът на Чаушеску. Все пак ще изчакам да видя какво ще ми отговори министърът на културата в България”, каза още Ромашкану.

Близки на последния собственик на картината пък заявиха, че мъжът вече не е на територията на страната. Според източници той управлявал фирма, чиято основна дейност, според Търговския регистър, е търговия с произведения на изкуството и организирането на аукциони и търгове.

Междувременно от фондацията „Полък-Краснър” отговориха за автентичността на творбата - че не са получавали запитвания от българските институции за откритото платно. И че не те могат да докажат авторството на Полък.

До този момент в архивите на румънските тайни служби Секурирате няма открити данни картина на Джаксън Полък да е била част от колекцията на Николае Чаушеску. Това заяви за БНТ изкуствоведът и експерт по държавните арт колекции Адриън Буга. Румънската полиция вече се е свързала с него за повече информация по казуса.

Стотици крадени картини, от музеи и частни колекции - това представлява арт колекцията на румънския диктатор Николае Чаушеску.

От години Адриан Буга изследва тези произведения на изкуството. И засега не е открил нито една следа там, която да е свързана с експресиониста Джаксън Полък.

"Колекцията на Чаушеску се състои изключително от румънски картини. Комунистическо изкуство, което възхвалява румънския дух. При Чаушеско липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, какъвто е стилът на Полък", каза Адриан Буга.

Всяка картина в тази колекция има печат и номер на гърба си и етикет. "Голям етикет, голямо парче хартия, на което има информация за картината. На кого принадлежи, от кой музей е взета. В колекцията картините са с инвентарен номер, изписан с черно или червено мастило. За да съм сигурен дали е автентична, трябва да видя как този етикет е залепен на гърба на картината, какво е лепилото, пигментите", каза Адриан Буга.

За да бъде внесена или изнесена от Румъния, една картина трябва да имат личното разрешение на диктатора - лист хартия с подпис.

"Те се регистрират в Секуритате, там имат списъци на всичко. Ако картината е дошла от Америка, в архивите има голям шанс да се открие някаква следа. но имайте предвид, че на черния пазарза произевдения на изкуството всеки може да твърди всичко, но трябва да се докаже. в къщата му не съм открил никакви чужди картини, от Полък или някой друг експресионист. Може да е получавал подаръци, но няма никаква следа от такива картини", каза Адриан Буга.

Предстои архивите на Секуритате да бъдат разровени отново.