Румъния избира ново правителство на 24 февруари

Новини
20:17 - 11 Февруари 2020
1403
Румъния избира ново правителство на 24 февруари

Гласуването за ново правителство на Румъния ще се състои на 24 февруари, предаде агенция Аджерпрес.

Ръководството на парламента одобри днес графика в процедурата по встъпване в длъжност на ново правителство, след като кабинетът на малцинството на Национално-либералната партия бе свален с вот на недоверие, внесен от Социалдемократическата партия и Демократичния съюз на унгарците в Румъния, предава БТА.

Ръководството на парламента, в който социалдемократите имат мнозинство, реши днес изслушванията на новите министри да се проведат следващата седмица - на 17,18 и 19 февруари, а гласуването за ново правителство да бъде на 24 февруари от 16,00 ч.

След успеха на вота на недоверие президентът Клаус Йоханис проведе консултации с парламентарно представените партии и отново предложи за премиер лидера на либералите Лудовик Орбан, който предложи вчера правителство в същия състав, като сваления с вот на недоверие.

Според румънски медии президентът Йоханис и Национално-либералната партия искат да предизвикват предсрочни парламентарни избори, за да осигурят на правителството солидно мнозинство за осъществяване на набелязаните реформи. За да се стигне до предсрочен вот, парламентът трябва да отхвърли две предложения за премиер и правителство в срок от 60 дни.

Отстраненият премиер потвърди днес, че целта е свикване на предсрочни избори, съобщава още Аджерпрес. Лудовик Орбан заяви, че Национално-либералната партия води битка "на живот и смърт" със Социалдемократическата партия и че предсрочните избори са необходими, защото не може да съжителстват "едно нормално правителство" и една парламентарна структура, доминирана от СДП, която "торпилира всичко".