Румъния изгубила над 25 млрд. евро от неприсъединяването към Шенген

Новини
13:28 - 15 Декември 2022
2109
Румъния изгубила над 25 млрд. евро от неприсъединяването към Шенген

Загубите на Румъния от неприсъединяването към Шенгенското пространство надхвърлят 25 милиарда евро, заяви днес румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Министърът бе попитан от журналисти в парламента колко пари са били инвестирани в осигуряването на външните граници по стандартите на Шенген.

„В един момент имаше оценка, че разходите, само за министерството на вътрешните работи, надхвърлят един милиард евро - отчасти от бюджета на Румъния, отчасти от европейските фондове. Става дума за граничен капацитет, модерни технологии, оборудване, обучение на над 60 000 служители на МВР в двата центъра за обучение по Шенген в Бузъу и Плоещ. Освен това финансово усилие, загубите, понесени от Румъния през 11-те години, откакто е изпълнила всички условия и не се е възползвала от свързаните с тях права, са неизмерими“, отговори румънският вътрешен министър и допълни, че според изчисления загубите за Румъния надхвърлят 25 милиарда евро.

Министър Лучиан Боде увери, че Румъния, чрез министерството на вътрешните работи, ще продължи да прави всичко, което е правила досега, а именно – да охранява външната граница на Шенген.