Румъния изпраща система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна

Украйна
15:35 - 20 Юни 2024
1439
Румъния изпраща система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна

Румъния заяви, че ще изпрати на Украйна система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", реши Съветът за сигурност и сътрудничество на заседание.

"Предвид значителното влошаване на ситуацията със сигурността в Украйна, в резултат на постоянните и масирани нападения на Русия срещу цивилни граждани и гражданска инфраструктура, особено енергийна, и регионалните последици от тази ситуация, включително за сигурността на Румъния, в тясна координация със съюзниците членовете на Съвета решиха да дарят на Украйна система "Пейтриът", се посочва в изявлението, цитирано от "Фокус".

По-рано бе съобщено, че правителството на президента Джо Байдън планира да преустанови всички отворени поръчки за противовъздушни системи "Пейтриът" и ракети прехващачи и да пренасочи доставките към Украйна, докато нуждите за отбраната ѝ не бъдат задоволени.

Киев настоява за доставката американските „Пейтриът“, които се оказаха ключови за свалянето на руските балистични и хиперзвукови ракети. Напоследък Украйна засили исканията си за ракети след руските атаки срещу енергийния ѝ сектор.