Румъния криминализира създаването на фалшив профил в социалните мрежи

Приравниха дейността към измамата

Новини
17:09 - 28 Януари 2021
1894
Румъния криминализира създаването на фалшив профил в социалните мрежи

Създаването на фалшив профил в социалните мрежи става наказуемо в Румъния. Причината е, че тази дейност се приравнява към измамата, предадоха информационните агенции, цитирани от "Свободна Европа".

Случаят, разгледан от съда, се отнася до мъж, осъден от по-долните инстанции на 3 години и 8 месеца затвор за изнудване, фалшификация и нарушаване на личното пространство.

Той е заплашвал бившата си приятелка, че ще публикува в интернет нейни голи снимки, ако тя откаже да продължи връзката си с него. Впоследствие той е създал онлайн профил от нейно име, където е публикувал техни видеа със сексуално съдържание.

Във вторник Върховният касационен съд на Румъния постанови, че мъжът е виновен и по обвинение за дигитална измама. Съдът реши, че създаването на профил в социалните мрежи от нечие име без съгласието му, както и споделянето на истински лични данни, представлява случай на измама.

С това решение Румъния практически криминализира създаването на профили от чуждо име.

Миналата година Румъния прие закон, който разпознава кибертормоза като форма на домашно насилие. Това важи, когато е налице намерение да се унизи или сплаши жертвата.

Това стана, след като Върховният касационен съд на страната разгледа дело от 2018 г. и постанови, че създаването на акаунт от чуждо име представлява нарушение на румънските закони.