Румъния маха ДДС за здравословни храни

Идеята е възникнала след доклад за смъртността в Европейския съюз

Новини
14:37 - 29 Май 2019
2410
Румъния маха ДДС за здравословни храни

Румънското правителство дава пореден пример за България с водената аграрна политика на национално ниво, а не само на прокламираната и налагана европейска политика. Правителството реши да насърчи консумацията на здравословни и традиционни храни, като намали ставката си от 9% на 5%.

„С цел да се насърчи консумацията на здравословна храна и да се увеличат продажбите на румънски традиционни, планински, екологични, органични, био или други видове продукти, разрешени от министерството на земеделието, правителството реши да намали на 5% ставката на ДДС за продажбата на хранителни продукти , включително напитки, но без алкохолните напитки ”, заяви финансовият министър Еуген Теодоровичи.

Правителството смята, че мярката ще създаде бюджетни загуби в размер на 175 милиона евро през следващите четири години, но настоява, че ще бъде от решаващо значение за подкрепа на вътрешното потребление на висококачествени хранителни продукти, тъй като това ще намали цените и увеличи продажбите, както и ще стимулира развитието на фамилен бизнес в селските региони.

“Това може и да допринесе за намаляване на цените за потребителите, като се има предвид, че цената на този вид стоки обикновено е по-висока от тази на подобни продукти поради високите производствени разходи”, отбелязва правителственият документ.

Правителството в Румъния заяви още, че потребителите все повече се интересуват от висококачествена храна, която създава търсене на специфични продукти, като например тези, които не включват синтетични добавки.

В допълнение – високата смъртност и увеличаването на затлъстяването, особено сред младите хора, са предизвикали тревога. Според последния доклад на ЕС, Румъния има втората най-висока смъртност след България, с 1530 смъртни случая на 100 000 жители, докато средната за Европа е 1036 смъртни случая / 100 000 жители. Сърдечно-съдовите и мозъчните заболявания са основната причина за смъртта в северната ни съседка.

Въпреки че Румъния има най-нисък процент на затлъстяване в ЕС от 9,1%, процентът сред подрастващите се е увеличил повече от два пъти през последното десетилетие.

Общата ставка на ДДС в Румъния е 19%, а намалената ставка е 9%. Някои продукти и услуги, като книги, лекарства, туристически услуги и нови жилища, се облагат с 5%. ДДС е най-важният източник на приходи за румънския бюджет, като допринася с около една пета от приходите на бюджета.

Държавите-членки по принцип са свободни да прилагат намалени ставки за хранителни продукти. Те могат също така да намалят ставките на ДДС за (дори и много малка) част от хранителните продукти или да прилагат различни намалени ставки за различните подкатегории храни, при условие че подобни стоки, предлагани на пазара, не получават различно данъчно третиране (принципа на фискалния неутралитет).