Румъния модернизира армията си с подводници, танкове и миночистачи

ЕС
15:49 - 19 Май 2023
1499
Румъния модернизира армията си с подводници, танкове и миночистачи

Румънският парламент наскоро одобри започването на процедури за възлагане на обществени поръчки по програма за модернизация на румънската армия.

Тя включва закупуването на две подводници „Scorpene“ от френската компания „Naval Group“, на два "действащи, модернизирани" миночистача чрез междуправителствено споразумение с Обединеното кралство и на танкове „Ейбрамс“ от САЩ.

Румънското министерство на отбраната поиска одобрението на парламента и за започване на процедура за възлагане на обществена поръчка за модернизация на "основния боен танк", фаза I. Това включва придобиването на батальон от 54 американски танка "Ейбрамс". Тези танкове ще бъдат модернизирани до варианта M1A2. Освен това ще бъдат закупени 12 "деривати", базирани на танкови шасита, от инвентара на американската армия, заедно с боеприпаси и тренажори за обучение.

Програмата за модернизацията на тези танкове, чиято обща стойност се оценява на 1 млрд. евро, ще започне още през тази година, съобщи Digi24.

Румъния ще закупи също две подводници клас „Scorpene“, торпеда и средства за противодействие, първоначална логистична поддръжка, оборудване за поддръжка и тестване, както и криптографско оборудване за персонала на всички необходими нива, включително бойно използване, оборудване за обучение и специфични бази данни. Прогнозната стойност на договора е 2 млрд. евро. Програмата за модернизация ще бъде изпълнена за приблизителен период от 8 години.