Румъния налага ограничения върху вноса на отпадъци

ЕС
12:51 - 21 Декември 2021
1448
Румъния налага ограничения върху вноса на отпадъци

Румъния ограничи до 15 броя на граничните пунктове, през които могат да се внасят рециклируеми отпадъци в страната. Тя прие и решение за борба с незаконния внос на отпадъци, съобщи изданието Балкан инсайт.

"Румъния не може да бъде сметището на Европа", коментира министърът на околната среда Танчош Барна. Тъй като европейското законодателство в момента не позволява на държавите членки на ЕС да отказват вноса на отпадъци, страната трябва да приеме собствен нормативен акт, който да регулира подобни дейности, подчерта той.

Проследяването на тези превози от границата до мястото на рециклиране ще бъде задължително. Количествата отпадъци, които се внасят, ще бъдат обвързани и с капацитета за рециклиране на компаниите", допълни Барна.

Активистът за опазване на околната среда Октавиан Берчану коментира, че новите мерки са добри, но все още недостатъчни, тъй като 15-те определени пункта са същите, от които обикновено се внасят боклуци. Така че ситуацията няма да се промени значително.

"Тези пунктове за проверка трябва да бъдат оборудвани със сканиращи устройства, а броят на комисарите по околната среда трябва да се утрои", смята Берчану.

През последните години Румъния и България се превърнаха в основни дестинации за отпадъци от Западна Европа, след като през 2018 г. Китай затвори вратите си за такъв внос. Голяма част от боклуците се пренасят в селата около Букурещ и се изгарят незаконно, като причиняват замърсяване на въздуха.