Румъния настоява за нов режим на санкции срещу Москва заради дестабилизацията на Молдова

Новини
14:37 - 24 Април 2023
1756
Румъния настоява за нов режим на санкции срещу Москва заради дестабилизацията на Молдова

Румъния настоява за нов режим на санкции срещу Москва заради дестабилизацията на Молдова. Това стана ясно от изказване на дипломат номер едно на северната ни съседка Богдан Ауреску на Съвета по външни работи в Люксембург.

Външният министър изрази надежда за постигане на политическо споразумение в рамките на днешното заседание. Той направи предложението за нов режим на санкции на Съвета по външни работи на 20 февруари. 

“Този режим на санкции ще бъде много важен инструмент за повишаване на устойчивостта и сигурността на Република Молдова на фона на действията, организирани от Русия, като демонстрации или подривни действия срещу конституционния ред на страната”, заяви днес Ауреску и допълни: “Всяка мярка, която се предприема за подобряване на сигурността на Република Молдова, ще бъде и мярка, която ще подобри сигурността на Румъния”. Мерките ще включват забрани за пътуване и замразяване на активи, стана ясно от думите на министъра. 

От Люксембург Богдан Ауреску настоя и за приемането на решението за създаване на Мисия за партньорство на ЕС за Република Молдова. “Това е друга важна мярка, която Румъния силно подкрепи и ще допринесе за повишаване на устойчивостта и сигурността на Република Молдова, защото ще се бори срещу хибридни действия, срещу дезинформация”, подчерта дипломатът. Той уточни, че Румъния ще подпомогне функционирането на мисията, включително с експерти.