Румъния ни надцаква за „Фолксваген”

Букурещ се хвали, че за разлика от България има квалифицирани работници

Топ
16:27 - 16 Октомври 2019
3318
Румъния ни надцаква за „Фолксваген”

България предлага на „Фолксваген Груп” повече пари за нов завод. Държавната помощ е съгласувана с Европейската комисия. В същото време Турция е надхвърлила позволеното от ЕС при сделката за инвестицията на германския автомобилен гигант. В играта обаче се намесва и Румъния, пише „Ханделсблат”.

На фона на кървавата офанзива на турската армия срещу кюрдите в Сирия, става все по-вероятно „Фолксваген” да се откаже от инвестицията в Турция и да потърси друго място за новия си завод. Официалната позиция на германския концерн е, че плановете са замразени, защото турската офанзива в Сирия е довела до „преоценка на ситуацията” от Управителния съвет на компанията, предава vesti.bg

Като най-вероятен избор обаче се очертава София. Президентът на българския автомобилен клъстер и бивш държавен глава Росен Плевнелиев заяви във вторник пред ФАЦ, че България е готова да удвои субсидията за новия завод на „Фолксваген Груп” до 260 млн. евро.

Така, заедно с терена и прилежащата инфраструктура, които българското правителство ще предостави на германския концерн, стойността на държавната помощ може да достигне около 800 млн. евро. Плевнелиев увери, че сумата е била договорена с Европейската комисия. Стойността на държавната помощ е сериозна, макар и по-малка от предложената от Турция в нарушение на европейските правила.

Увеличаването на сумата от страна на България става възможно по следния начин: теренът с площ около 8 квадратни километра, който се намира в източния край на София, ще бъде прехвърлен към съседната община Елин Пелин. А там, заради по-слабата икономика, са позволени двойно по-високи субсидии, отколкото в столицата, посочва „Дойче веле”.

Очакваната първоначална сума на вложението за изграждане на новия завод на „Фолксваген” е около 1,1 милиардa евро.

В играта за привличане на инвестицията на производителя на автомобили обаче влезе и Румъния.

„Започнахме нови разговори с „Фолксваген Груп”, съобщи „Зиарул финанчиар”, цитирайки румънския министър на търговията Стефан Раду Опреа.

Румъния предлага „много добри” индустриални условия и за разлика от България там няма проблем с наемането на квалифицирани работници. В страната вече се произвежда „Дачия”, марка на френския производител на автомобили „Рено”.