Румъния откри ново международно летище

Брашов-Гимбав е първото в Югоизточна Европа с виртуална контролна кула

Новини
13:05 - 15 Юни 2023
1780
Румъния откри ново международно летище

Днес, на церемонията по откриването на летище Брашов-Гимбав в централна Румъния, националната авиокомпания ТАРОМ извърши първото кацане на пистата, съобщи "Аджерпрес".

Събитието бе посетено от председателя на Сената Николае Чука, председателя на Окръжния съвет на Брашов Адриан Вещя, предложен за министър на развитието в новото правителство, министърът на транспорта Сорин Гриндяну и други официални лица.

Летището е изключително модерно и е първото в Югоизточна Европа, в което виртуална контролна кула се използва за наблюдение и управление на трафика, отбелязва Аджерпрес.

Адриан Вещя сподели във своя профил във Фейсбук радостта си от откриването на летището, което е изградено от нулата от местната администрация. Той определи събитието като историческо за Румъния и района.

От своя страна, министърът на транспорта Сорин Гриндяну изрази убеждението си, че летището в Брашов ще има достатъчно трафик, за да се превърне в печеливш проект.

Той подчерта, че летищата, управлявани от местните органи, имат за цел да постигнат рентабилност, като се борят за трафик и успех, и по този начин не зависят от политически фактори.

На официалното откриване на летището, самолет на ТАРОМ, сред пътниците на който бяха председателят на Сената Николае Чука, министърът на транспорта Сорин Гриндяну и посланиците на Великобритания и Франция в Букурещ, кацна в 8:10 часа тази сутрин, предаде БТА.