Румъния планира да купи 32 изтребителя F-35

ЕС
15:32 - 26 Септември 2023
1528
Румъния планира да купи 32 изтребителя F-35

Румъния планира да закупи 32 изтребителя F-35 последно поколение за 6,5 млрд. долара от американския производител "Локхийд Мартин", предаде Ройтерс, като цитира министерството на отбраната.

Румъния, която е член на Европейския съюз и НАТО, повиши разходите за отбрана от два процента от брутния си вътрешен продукт на 2,5 процента тази година в отговор на руската инвазия в Украйна.

Миналата година Румъния се споразумя да купи 32 употребявани изтребителя F-16 от Норвегия, които да добави към 17-те, придобити от Португалия  след 2016 г.

През юли Букурещ обяви регионален център за обучение на пилоти на F-16, който ще бъде на разположение на съюзниците и партньорите на НАТО, включително Украйна.

През април тази година Върховният съвет за национална отбрана (CSAT) одобри покупката на F-35, а Министерството на отбраната съобщи, че сега иска от парламента да се съгласи процедурата за закупуване да започне тази година. Парламентът обмисля да даде предварително одобрение по искането на Министерството на отбраната за започване на процедура по закупуване на изтребителите, информира БТА.

В искането на Министерството се посочва, че в рамките на сделката са включени придобиването на изтребителите, двигателите, първоначална логистична поддръжка за учения, симулатори за полети и авиационни боеприпаси, както и възможност държавата за закупи по-късно още 16 F-35. Според Министерството тази стъпка за придобиване на ново военно оборудване ще допринесе за развитието и поддържането на стабилни и устойчиви, оперативно съвместими отбранителни способности.

Окончателните договори вероятно няма да бъдат подписани преди следващата година, а министърът на отбраната Анджел Тълвар каза тази година, че първите изтребители няма да бъдат доставени по-рано от 2030 г, съобщи Ройтерс.