Румъния потвърди, че ще обучава украински пилоти на F-16

Украйна
13:01 - 16 Август 2023
1651
Румъния потвърди, че ще обучава украински пилоти на F-16

Румънският президент Клаус Йоханис потвърди на 15 август ангажимента на страната му да продължи да оказва необходимата подкрепа на Украйна за нейната защита в отприщената от Русия война.

В Румъния ще бъде разположен регионален център за обучение на пилоти на изтребители F-16, който ще е предназначен за румънски, съюзнически и украински военен персонал. 

 „Ще участваме в обучението на украинските военни като част от мисията за военна помощ на Европейския съюз и също така ще бъдем домакини на бъдещия регионален център за обучение на пилоти на F-16, който ще обслужва румънски, съюзнически и украински пилоти“, каза Йоханис по повод Деня на румънския флот, цитиран от пресслужбата на президентството.

Той говори и за рисковете от неотдавнашната ескалация на река Дунав, където близо до териториалните води на Румъния бяха нанесени руски удари по украинска гражданска инфраструктура. Затова Въоръжените сили на Румъния съвместно със съюзниците тренират и укрепват потенциала си за съвместни военни операции в Черно море, каза Йоханис.

Румънският президент добави, че Букурещ възнамерява да продължи да подкрепя европейския курс на Киев и да се застъпва за значителна европейска помощ за Украйна на всички нива.