Румъния разполага кораб и хеликоптер за откриване на плаващи мини в Черно море

И българските ВМС засилват наблюдението

Актуални новини
20:05 - 14 Август 2023
2928
Румъния разполага кораб и хеликоптер за откриване на плаващи мини в Черно море

Румънските военноморски сили съобщиха, че днес разполага кораб и хеликоптер, които да обследват за плаващи морски мини по крайбрежието на Черно море, след като кей в морския курорт Костинещи беше леко повреден при експлозия днес, съобщи Ройтерс.

Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. и оттогава в Черно море има мини на воюващите страни. 

Румънски, български и турски военни водолазни екипи обезвреждат взривни устройства, попаднали в техни териториални води.

Черно море има ключова роля за превоза на зърно, петрол и петролни продукти, отбелязва Ройтерс.

Военноморските сили на Румъния съобщиха, че водолази все още проучват дали експлозията на кея, при която няма жертви, е причинена от мина.

Информациите за друга мина, носеща се близо до пристанището на Мангалия, са безпочвени, уточниха румънските военноморски сили.

Румъния, която е член на ЕС и НАТО, има 650-километрова обща граница с Украйна. На румънска територия е разположена американска система за отбрана от балистични ракети, а от миналата година на територията й има постоянна бойна група на Алианса.

Във връзка с получена информация за експлозия на морска мина в близост до черноморския курорт Костинещи в Република Румъния, Военноморските сили на Република България са предприели допълнителни действия за противоминно наблюдение, с цел осигуряване на безопасността на корабоплаването и предотвратяването на инциденти, съобщиха и от българското Министерство на отбраната. 

Поддържат се в незабавна готовност допълнителни сили и средства за реагиране при получаване на сигнали за наличие на плаващи мини и тяхното обезвреждане, посочиха от министерството.

По-рано днес морска мина се взриви край румънския курорт Костинещи. Няма жертви вследствие на взрива, не са нанесени и сериозни материални щети. Засечена е и втора мина, която още е във водата. Това не е първият подобен инцидент от началото на войната в Украйна, отбелязаха местните медии. Досега водолази от румънските военноморски сили са неутрализирали пет морски мини в тази зона.