Румъния с най-много заразени в Югоизточна Европа

Все повече държави въвеждат ограничения за румънските граждани

Свят
11:53 - 27 Юли 2020
1344
Румъния с най-много заразени в Югоизточна Европа

Румъния - в черния списък на Европа, заради COVID-19, пише днес в. "Ромъния либера". Румъния регистрира най-висок брой новозаболели в Югоизточна Европа и е на второ място в ЕС както по брой на новозаразените, така и по брой на смъртните случаи на сто хиляди жители, посочва изданието.

Все повече държави въвеждат ограничения за румънските граждани, които искат да влязат на тяхна територия, а туристите с планове за отпуски и платен престой в Кипър вече получиха забрана за пътуване до острова, пише "Ромъния либера". Вестникът цитира информация на румънското външно министерство, според която румънските граждани нямат право да пътуват с туристическа цел до Кипър, а ако пътуват с друга цел, ще бъдат поставени в задължителна 14-дневна изолация.

Гърция обяви, че изисква негативен тест за COVID-19 от румънците, които пристигат в страната със самолет, както и от туристите, които влизат в страната през сухопътните граници. Мярката започва да се прилага от 28 юли, а лицата, които пристигат на гръцките летища, трябва да представят негативен тест за коронавирус, направен в рамките на 72 часа преди пристигането. Тестовете трябва да са извършени в акредитирани лаборатории, а сертификатите да са преведени на английски език, пише "Ромъния либера".

От днес, 27 юли, влиза в сила мярка, която задължава пътуващите транзитно през Австрия по суша да не спират никъде. За туристически посещения в Австрия също е задължителен негативен тест за COVID-19, направен през последните 72 часа, пише вестникът.

Равнището на заболеваемост в Румъния през последните 14 дни, по данни до събота вечерта, е 56,7 на 100 000 жители. На равнище ЕС само Люксембург изправерва Румъния с 208,3 нови случая в същия интервал от време, отбелязва "Ромъния либера". Страната стои зле и по отношение на броя на смъртните случаи през последните две седмици - 1,6 на 100 000 жители, което също я поставя на второ място в ЕС след Швеция, която има 1,7 фатални изхода на 100 000 души в този отрязък от време, посочва изданието.