Румъния се отказа от "Евровизия" - пари няма

В четвъртък Административният съвет на ТеВеРе одобри бюджета на институцията за 2024 г., който не съдържа достатъчно средства, за да се гарантира участието

Шоу
21:19 - 25 Януари 2024
3271
Румъния се отказа от "Евровизия" - пари няма

Румъния ще пропусне тазгодишното издание на конкурса Евровизия, след като Административният съвет на държавната телевизия ТеВеРе не одобри участието, съобщава "Аджерпрес".

"Финансовите ограничения и желанието да бъде представена Румъния на високо ниво са причините, поради които Административният съвет реши, че ТеВеРе няма да участва в тазгодишното издание на конкурса за песен на "Евровизия", информира телевизията.

В четвъртък Административният съвет на ТеВеРе одобри бюджета на институцията за 2024 г., "който не съдържа достатъчно средства, за да се гарантира участието на Румъния в съответствие с все по-високите стандарти на международния конкурс".

"Въпреки че се възползва от удължаването на крайния срок за записване в конкурса за 2024 г. благодарение на традиционното сътрудничество с организатора на конкурса European Broadcasting Union (EBU), ТеВеРе беше принудена да отложи участието в "Евровизия" за следващото издание", се казва в съобщението на телевизията.

През годините редица страни като Унгария, Турция, България, Черна гора, Словакия, Босна и Херцеговина и Северна Македония, са решавали да не участват в международния музикален конкурс, който се повежда ежегодно от 1956 г. насам.

Румъния, представена от Теодор Андрей с песента D.G.T. (Off and On), не успя да се класира миналата година на финала на конкурса. Досега Румъния е печелила две трети места за Луминица Ангел и "Систем" (Киев, 2005 г.) и за Паула Селинг и Ови (Осло, 2010 г.), както и едно четвърто място за Михай Трайстариу (Атина, 2006 г.) "Евровизия 2024" ще се проведе в шведския град Малмьо.