Румъния ще стане най-големият производител на природен газ в ЕС

Добивът ще бъде около 8 милиарда куб. м годишно за около 10 години

Новини
12:08 - 28 Юли 2023
3379
Румъния ще стане най-големият производител на природен газ в ЕС

Румъния ще стане най-големият производител на природен газ в ЕС. Проектът за добив на природен газ от Черно море „Нептун Дийп“ ще допринесе за енергийната сигурност на Румъния и региона, а приносът му в държавния бюджет на Румъния се изчислява на близо 20 млрд. евро.

Това заяви за агенция Аджерпрес Кристина Вершер, изпълнителен директор на команията О Ем Ви Петром (OMV Petrom).

„Нептун Дийп“ е стратегически проект както за нас, така и за Румъния. Окончателното инвестиционно решение за „Нептун Дийп“, взето през юни 2023 г., ни позволяваме да преминем към фазата на изпълнение на проекта. Това ще бъде промяна в парадигмата за Румъния и за региона, допринасяйки за бъдещата им енергийна сигурност. Румъния ще стане най-големият производител на природен газ в ЕС, а "Нептун Дийп“ ще има

принос в държавния бюджет, изчисляван на около 20 млрд. евро“, каза Кристина Вершер.

По отношение на дестинацията на обемите газ от този периметър, Вершер подчерта, че Румъния се откроява като привлекателен пазар заради местоположението си, а предвид факта, че пазарът на природен газ функционира на европейско равнище, се проучват активно всички налични възможности в Европейския съюз.

Изпълнителният директор на OMV Petrom заяви, че проектът „Нептун Дийп“ отчита всяко потенциално въздействие върху околната среда или местните общности. По думите ѝ

газопроводът, който ще тръгва от платформата, ще бъде изцяло заровен.

Когато достигне до брега, газопроводът ще премине през подземен тунел, без да засяга плажа. По време на целия проект екип от специалисти и морски биолози ще следи постоянно въздействието върху морската среда, обясни Кристина Вершер и подчерта, че компанията „от години работи безопасно в Черно море".

Изпълнителният директор на OMV Petrom посочи, че компанията непрекъснато инвестира в проучвателни и производствени дейности, за да се бори с естествения спад на експлоатираните находища и за да открива нови.

"През първата половина на годината увеличихме общата стойност на нашите инвестиции със 70 процента до 2,4 млрд. леи. От тази сума повече от един милиард леи бяха насочени към проучвателни и производствени дейности, като 30 процента от тях бяха насочени към проучвателни дейности“, заяви Вершер.

На 21 юни т.г. О Ем Ви Петром (OMV Petrom) и „Ромгаз“ (Romgaz) обявиха, че са одобрили план за разработване на газовите находища „Домино“ (Domino) и „Пеликан Суд“ (Pelican Sud) в периметъра „Нептун Дийп". Планът следва да бъде внесен в Националната агенция за минерални ресурси за потвърждение. Двете дружества ще инвестират до 4 млрд. евро за етапа на разработване на проекта, който ще генерира около 100 млрд. куб. м добив на природен газ.

Първото производство се очаква през 2027 г. Добивът в платото ще бъде около 8 милиарда куб. м годишно за около 10 години.

Периметърът „Нептун Дийп“ обхваща площ от 7500 кв. км и се намира на около 160 км от брега на дълбочина от 100 до 1000 метра. Проучването на периметъра беше ускорено през 2008 г. Първото откритие на газ бе направено през 2012 г.