Румъния сключи договор за 321 млн. долара за турски дронове Байрактар TB2

Новини
12:36 - 26 Април 2023
1383
Румъния сключи договор за 321 млн. долара за турски дронове Байрактар TB2

Румънското министерство на националната отбрана е възложило на турската отбранителна фирма "Байкар" договор на стойност 321 млн. долара за закупуване на безпилотни летателни апарати TB2, според наскоро публикувани документи.

Стъпката идва, след като през август миналата година румънското МО обяви намерението си да закупи три пакета безпилотни самолети TB2 от "Байкар Макина" за приблизително 300 млн. долара, в очакване на одобрение от парламента.

"Системите за безпилотни летателни апарати, които ще бъдат закупени, ще бъдат предназначени за румънските сухопътни войски. Всяка система включва шест въздушни платформи с възможности за поразяване на цели (общо 18 безпилотни летателни апарата). Програмата включва и закупуването на първоначален пакет за логистична поддръжка, необходимото обучение и оборудване", се казва в тогавашното изявление на министерството.

Дроновете Байрактар TB2 станаха изключително популярни след големия брой записи за успешното им използване от страна на украинските военни срещу руските сили. Байрактар беше една от причините за успешната защита на Киев в ранните етапи на войната. Тази седмица на уебсайта Tenders Electronic Daily - онлайн версия на приложението към Официален вестник на Европейския съюз, посветена на проектите за обществени поръчки - беше публикувано официалното обявление за възлагане на поръчка на турския производител за производството на тези системи.