Румъния въвежда маски на открито за оживени места

На морето маската е задължителна във всички курорти между 18.00 и 24.00 часа по крайбрежните алеи и пешеходните зони

Новини
18:53 - 03 Август 2020
2226
Румъния въвежда маски на открито за оживени места

Носенето на предпазна маска в оживени открити пространства вече е задължително в над 20 от общо 41-те окръга на Румъния, след като правителството упълномощи окръжните комитети за извънредни ситуации да решават кога и къде да прилагат допълнителни ограничения в рамите на продължаващото състояние на тревога в страната, съобщава "Медиафакс", цитиран от БНР.

Задължително носене на маска на открито е въведено до момента в следните окръзи: Арад, Арджеш, Ботошани, Брашов, Бузъу, Констанца, Дъмбовица, Долж, Галац, Гюргево, Горж, Хунедоара, Яш, Прахова, Сату Маре, Сибиу, Телеорман, Тимиш, Вълча и Вранча. В окръг Кълъраш тази мярка е само препоръчителна.

На морето маската е задължителна във всички курорти в часовия интервал между 18.00 и 24.00 часа по крайбрежните алеи и пешеходните зони. Освен това в целия окръг Констанца заведенията и клубовете на открито трябва да бъдат затворени между 23.00 и 06.00 часа.

Липсата на маска в открити пространства като пазари и тържища, туристически обекти, автобусни спирки, гари и автогари в съотвените окръзи може да се санкционира с глоби между 500 и 2500 леи (еврото се разменя за 4,85 леи), като същите санкции са предвидени и за неносене на маска в закрити пространства, търговски обекти или в обществения транспорт, което е задължително в цялата страна.