Румъния закупува водородни влакове за €170 милиона

Новини
17:07 - 21 Юли 2022
2351
Румъния закупува водородни влакове за €170 милиона

Правителството на Румъния одобри закупуването на 12 влака, задвижвани с водород. Това съобщи министърът на транспорта на северната ни съседка Сорин Гриндяну, цитиран от Romania Insider и money.bg.

Прогнозната стойност на договора, по който ще бъде извършена покупката и който е финансиран по Националната програма за възстановяване и устойчивост (PNRR) на ЕС, се оценява на 170 милиона евро, с включен ДДС.

Това е пилотен проект, изпълняван от Румънската железопътна администрация (AFR), целящ придобиването на 12 160-местни влака. Проектът включва още дългосрочни услуги за поддръжка и ремонт на превозни средства и доставка на водород.

Когато за първи път този договор беше одобрен от Министерството на транспорта на Румъния през май тази година, се смяташе, че проектът струва 973 милиона евро без ДДС - цена, значително по-висока от очакваната днес цена от 170 милиона евро за 12-те влака.

AFR обясни през май за ClubFeroviar.ro, че 973 милиона евро (плюс ДДС) включват, освен влаковете, поддръжката им за 30 години, както и станциите за зареждане с водород.

Несъответствието между двете цифри остава все още недостатъчно обяснено от властите. Ясно е, че ще бъдат закупени и още влакове след тези 12, но кога и колко не е ясно.

Целият проект е финансиран от PNRR, което означава, че трябва да бъде завършен до края на 2026 година.