Румънската Чиорба де Брута
Продукти
2 кг телешко шкембе
1 голяма глава чесън
2 жълтъка
на вкус девесил, сол, черен пипер
2 глави лук
2 моркова
2 коренчета пащърнак
100 мл оцет
200 г заквасена сметана
по желание 1 домат и 1 чушка
Приготвяне
Шкембето се сварява почти до омекване в 5 л вода (по-малко вода, ако е в тенджера под налягане) заедно с телешки кокали за по-наситен бульон. Шкембето се нарязва на едри парчета и се претрива за допълнително почистване от мазнините с царевично брашно и оцет. Изплаква се и се залива със студена вода с 1 с.л. сода. Оставя се накиснато за няколко часа.
Слага се в същия бульон от варенето и се добавят обелените, но цели лук, моркови, пащърнак. Вари се до готовност на шкембето и зеленчуците – бульонът намалява на около половина. Изваждат се и всичко се нарязва на парченца. Връщат се обратно в бульона да заври.
Обелените скилидки чесън се счукват със сол и се смесва с жълтъците, заквасената сметана и девесила. Застройва се чорбата. По желание се добавят пресните домат и чушка на малки парченца. Поднася се с люти чушки или маслини.