Румънски фермери продължават с протестите

С техниката си създават затруднения на движението, блокирайки околовръстния път на Букурещ и входните артерии на редица големи градове

Свят
18:10 - 13 Януари 2024
3579
Румънски фермери продължават с протестите

За четвърти пореден ден продължават протестите на превозвачите и фермерите в Румъния, като за днес правителството насрочи серия от срещи, на които да бъдат обсъдени исканията им, след като преговорите с премиера Марчел Чолаку вчера не доведоха до резултат, съобщават румънските медии.

Протестите, които започнаха спонтанно в сряда, продължават да създават затруднения на движението, блокирайки околовръстния път на Букурещ и входните артерии на редица големи градове, посочва телевизия Диджи 24, позовавайки се на представители на протестиращите. Те са недоволни от поскъпването на застраховката “Гражданска отговорност”, както и от увеличението на цените на бензина и дизела от началото на годината. 

Новинарският сайт Зиаре отбелязва, че много шофьори, които са участвали в протеста на Околовръстното шосе в Букурещ вчера, са останали и през нощта в камионите си, за да продължат протеста и днес.

"В района на село Афумац (окръг Илфов) има колони от камиони, готови да излязат на пътя. Имаме информации, че някои колеги от страната идват към Букурещ, други ще протестират в района на своите населени места", казва под условие на анонимност един от участниците в протеста. 

"Не сме свързани с никоя политическа партия, ние сме независими лица, демонстранти, ние сме хора, които са достигнали върха на търпението си", заяви един от протестиращите, цитиран от телевизия Диджи 24. "Нищо не сме блокирали, не сме дошли, за да предизвикаме бедствие в Букурещ, искаме само да бъде изслушани".

За днес бяха насрочени четири срещи - в Министерството на земеделието в 12.00 часа, в Министерството на транспорта в 13.00 часа, в Службата за финансов надзор в 14.00 часа и в Министерството на финансите в 16.00 часа, информира Аджерпрес.

"Министърът им обясни, че тези проверки (от APIA) са абсолютно задължителни, за да се гарантира, че европейските пари и парите от бюджета се харчат правилно", посочиха правителствени източници.