Румънският и сръбският патриарх поздравиха новия български духовен водач

Те изпратиха своите послания ден след интронизацията му

Общество
18:54 - 01 Юли 2024
1797
Румънският и сръбският патриарх поздравиха новия български духовен водач

Румънският и сръбският патриарх поздравиха новия български духовен водач.

Патриархът на Румънската православна църква Даниил изпрати послание по повод интронизацията на новия български патриарх, в което изразява убеждението си, че той ще допринесе за защитата и утвърждаването на християнските ценности в съвременния свят, съобщава „Аджерпрес”.

"Достойнството на Предстоятел на Българската православна църква, към което сте призован от нашия Спасител Иисус Христос, "Великия Първосвещеник" (Евр. 4:14), предполага особена пастирска отговорност за Българската православна църква, особено в тези трудни времена, белязани от множество морални, социални и икономически кризи и дори военни конфликти. В контекста на многобройните предизвикателства на днешния свят нашият Господ Иисус Христос, "Добрият пастир" (Йоан 10:11), ни призовава всички служители на Неговата Църква да свидетелстваме с думи и дела за спасителната истина на Неговото Евангелие. Затова сме убедени, че Ваше Светейшество, верен и усърден служител в Господния път, ще допринесете за защитата и утвърждаването на християнските ценности в съвременния свят и за насърчаването на обществено-човеколюбивата дейност на Православната църква", посочва румънският патриарх Даниил.

Сръбският патриарх Порфирий изпрати поздравително писмо до Негово Светейшество новоизбрания български патриарх Даниил. 

„Ваше Светейшество, наш скъпи брате и съслужител в Христос, от името на Архиерейския събор на Сръбската православна църква и от наше лично име Ви изпращаме сърдечни поздравления по повод избора и възшествието Ви на Пресветия Престол на българските патриарси. Пълнотата на цялата Христова Църква, Неговото Тяло, днес вика и се радва заедно с клира и верния народ на нашата сестра Българска Православна Църква, признавайки благословението на Светия Дух и съдействието на отците от Архиерейския Синод, които призна в образа на Ваше Светейшество достоен приемник на своите благочестиви предстоятели, като Ви избра за нов предстоятел на Българската патриаршия", написаха още Архиепископ Печки, митрополит Белградско-карловски, патриарх Сръбски в писмото си.