Румънският президент се присъедини към Макрон, Шолц и Драги в Киев

Украйна
12:48 - 16 Юни 2022
2244
Румънският президент се присъедини към Макрон, Шолц и Драги в Киев

Президентът на Румъния Клаус Йоханис ще посети Киев в четвъртък и така ще се присъедини към вече пристигналите в украинската столица лидери на Франция, Германия и Италия, предава УНИАН, като се позовава на съобщение на държавния глава на северната ни съседка в „Туитър“.

Както пише германското издание Билд, френският президент Еманюел Макрон е поканил Йоханес да се присъедини към лидерите на ЕС. В един момент през седмиците преди пътуването на триото е станало ясно, че привличането на източноевропеец като символ на европейското единство може да е добра идея.

Йоханис пътува сам от Букурещ до Киев, тъй като във влака, превозващ тримата лидери, вече не е имало място, тъй като те са придружени от многобройни делегации и охрана.

Както припомня УНИАН, на 13 май 2022 г. стана известно, че френският президент Еманюел Макрон е поканил президента Володимир Зеленски да направи териториални отстъпки, за да „спаси достойнството на Путин“.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба отговори, че самият Путин трябва да намери начин да „спаси достойнството си“. А полският посланик в Украйна Бартош Чихоцки реагира на предложението на Макрон със следния коментар: „Изказаха се мнения, че нечие достойнство трябва да бъде спасено. Нека се откажат от Бранденбург или Пиренеите“.

На 12 юни 2022 г. чешкият външен министър Ян Липавски разкритикува френския президент Еманюел Макрон, че призова „да не се унижава Русия“. Дипломатът посочи, че за руския президент Владимир Путин няма значение как западните страни възприемат Руската федерация.