Румънското правителство оцеля при вот на недоверие

Премиерът Виорика Дънчила заяви, че опозицията не иска наистина да управлява

Политика
12:39 - 19 Юни 2019
2023
Румънското правителство оцеля при вот на недоверие

Румънският парламент отхвърли вота на недоверие към правителството на премиера Виорика Дънчила, поискан от няколко опозиционни партии.

200 депутати гласуваха в полза на вота на недоверие, като бяха нужни 233 гласа. 7 народни избраници гласуваха “против”, а три са “въздържали се”.

“Гласуването на вота на недоверие не събра необходимите гласове, за да бъде приет”, заяви председателят на парламента Марчел Чолаку от управляващата Социалистическа партия.

Камарата на депутатите и Сената днес гласува внесения от опозицията вот на недоверие към правителството на Виорика Дънчила.

Социалдемократическата партия /СДП/ обяви, че ще осигури необходимия за гласуването кворум. Премиерът Виорика Дънчила каза, че няма притеснения по повод на вота на недоверие, и разчита на колегите си от СДП и АЛДЕ. Дънчила заяви, че няма да води разговори с лидера на АЛДЕ Калин Попеску-Търичану преди гласуването.

В изказването си пред румънския парламент премиерът Виорика Дънчила заяви, че опозицията не иска наистина да управлява, като нарече партиите, които подкрепят предложението за вот на недоверие срещу кабинета „Алиансът на строгите ограничения”. Тя обвини вносителите на вота в липса на управленска програма и във фалшифициране на истината.