Румънското външно министерство привика посланика на Унгария

ЕС
13:52 - 25 Юли 2023
2335
Румънското външно министерство привика посланика на Унгария

Румънското външно министерство е привикало посланика на Унгария в Букурещ Закони Ботонд. Това се е случило в понеделник, а поводът е съботната реч на унгарския премиер Виктор Орбан в Летния университет в Бъйле Тушнад в Трансилвания, предаде БТА.

Новината потвърди унгарският външен министър Петер Сиярто на официалния си профил във Фейсбук. 

В събота в Румъния Орбан заяви, че Министерството на външните работи на страната домакин му е изпратило набор от препоръки по отношение на темите, по които не трябва да говори, като например въпроси за "национални символи, които може да засегнат чувствата на румънците“ и темата за колективните права на малцинствата. 

В прессъобщение от ведомството посочват, че "румънската страна е повторила факта, че в рамките на постоянния дипломатически диалог с унгарската страна многократно е призовавала за сдържаност в изявленията и публичните съобщения на унгарски официални лица при частни посещения в Румъния, включително в перспективата на тазгодишния летен лагер в Бъйле Тушанд".

От румънското МВнР смятат, че изявленията на Орбан “не са в съответствие с целта за насърчаване на прагматични, конструктивни, добросъседски и отношения на сътрудничество между двете държави - цел, подкрепяна от румънската страна”.

В профила си във Фейсбук унгарският дипломат номер едно посочва, че тонът и атмосферата на срещата с унгарския посланик в румънското МВнР са били спокойни и учтиви. "Интересуваме се сътрудничеството между двете страни да се основава на взаимно уважение, тъй като е от полза и за двете държави", написа Петер Сиярто.