Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: Не може икономиката да има ръст, ако потреблението е ниско

Актуални новини
12:44 - 04 Май 2022
2820
Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: Не може икономиката да има ръст, ако потреблението е ниско

"България се нуждае от сериозно подобрение в качеството на живот, а не спад в покупателната способност. Не може да има ръст на икономиката без стимулиране на базовото потребление. А парите все не достигат до бизнеса и хората", заяви пред Lupa.bg икономистът Румен Гълъбинов. 

"Инфлацията носи допълнителни приходи в бюджета, тъй като повечето стоки и услуги се облагат с ДДС на повишените вече цени. Ако държавата събира повече в реално изражение, значи може и за доходите да помогне да растат повече от инфлацията. Така че държавата спокойно може да задели пари за антикризисни мерки и увеличения на доходи (заплати, пенсии, социални плащания и др.)", добави той.

По думите му трябва винаги повишението на инфлацията да води и до повишение на доходите дори и с известно закъснение. В противен случай се губи покупателна способност и пада стандартът ни на живот.

Обещанията са лесни, но идва трудното - реално какво да се направи. В такива ситуации си личи моженето, смята експертът.

"Глобалната икономика претърпя два големи негативни шока от страна на предлагането, първо от пандемията от COVID-19 и от войната в Украйна. Всичко това наруши икономическата активност и доведе до висока инфлация, тъй като нейните краткосрочни ефекти върху предлагането и цените се комбинират с последиците от прекомерните парични и фискални стимули. Непосредственото икономическо въздействие дойде под формата на високи цени на енергията, храните и суровините. А прекъсванията в глобалните вериги за доставки, изострят още повече стагфлационните очаквания", каза още Гълъбинов.