Румен Гечев: Не Нидерландия, а САЩ и две-три водещи държави в ЕС ни спряха за Шенген

Мигрантите минават основно през Италия, Франция, гръцките острови, не през България, смята депутатът

Новини
18:08 - 12 Декември 2022
3302
Румен Гечев: Не Нидерландия, а САЩ и две-три водещи държави в ЕС ни спряха за Шенген

"Аз имах притеснения. Искам да сме в Шенген, тъй като трябва да се обясни на хората, че всъщност влизането в Шенген не е заради загубата на 3-4 минути, когато си даваме личните карти, а въпросът е икономически. Става въпрос за износа и вноса.

Това е сериозният въпрос, тъй като за българския бизнес е много по-лесно, по-малко време се изразходва и естествено това значи по-евтино, защото сега, така да се каже, те си имат нелоялна конкуренция с другите износители и вносители в ЕС, които са членове на Шенген. Тоест, има икономическо измерение, но има и морално такова, и едва ли има политическа сила, която е щастлива от това, че ни сюрпризираха в последния момент и оправдаха нашите песимистични очаквания“. Това каза пред Bulgaria ON AIR Румен Гечев, депутат от БСП.

Според него, проблемът е, че ние вече отговаряме технически на изискванията,

„но по други геополитически причини не ни включват и решението не е на Нидерландия и на Австрия, а е на две-три водещи страни в ЕС и Съединените щати".

"Нямайте никакво съмнение, тъй като една свободна икономическа зона за движение, от една точка икономическа зона на транспортни средства е въпрос и на национална сигурност и това не става без съответното индиректно разрешение на водещата страна в НАТО - Съединените щати. Тоест по техни причини – геополитически и други те са решили да не ни допускат и въпреки че ние изпълняваме техническите изисквания, те подготвиха нашето неприемане“, изрази позицията си проф. Гечев .

Според него, снимането на клиповете с мигрантите „може да е театрална постановка, която се снима в Колорадо или някъде в Азия, или в Европа, няма значение“.

„Мигрантите тръгват към нас, ние трябва да плащаме и да носим отговорност за всичко. Откъде накъде? И България е в много неблагоприятни позиции. Да помислим. Какъв е проблемът на Нидерландия и България за мигрантите? Като погледнем картата, между България и Нидерландия има доста други страни. Освен това Австрия претендира - имали са 75 000 нелегални мигранти.

По европейска статистика са имали 207 000 миналата година, показва Евростат. Те минават основно през Италия, Франция, гръцките острови.