Румен Христов: Имаме опасения към служебния външен министър

Новини
21:41 - 18 Април 2024
3819
Румен Христов: Имаме опасения към служебния външен министър

"Това, което чух днес от служебния премиер Главчев, е, че той доста преди Борисов да се произнесе по отношение на външния министър е търсил с предложение за неговата смяна президента. По една или друга причина не се е осъществил контактът, но преди това е бил и разговора с Даниел Митов, преди това е бил търсен и президентът, защото в крайна сметка той е човекът, който подписва указа", заяви председателят на СДС Румен Христов в студиото на предаването "Денят ON AIR".

По негови думи ГЕРБ-СДС изпитва опасения към служебния външен министър заради позицията му към войната в Украйна.

"Ние имаме опасения от ориентацията на сегашния външен министър, която той прояви на първото международно участие като министър, където зае една по-мека позиция, по отношение на това, което се случва в Украйна", каза Христов пред Bulgaria ON AIR.

Според него мнението на Стефан Димитров е по-меко и различаващо се от позицията на другите политически сили.

Христов коментира и другия предложен за смяна министър, а именно министъра на земеделието Кирил Вътев.

"Това е един много тежък отрасъл. Имаше привидно разбирателство на пръв поглед между браншовите организации, но това, което не успя да свърши Вътев бяха 3 основни задачи. На първо място да постигне баланс и разбирателство с браншовите организации. Да, те са много, да интересите са различни, но така или иначе като си станал министър, си носиш кръста и трябва да намериш диалог с тях", подчерта Христов.