Румен Христов: Великденските надбавки са христянски жест

Ярки политически лица в служебния кабинет няма да са добър вариант, нека се търсят експерти, заяви председателят на СДС

Новини
20:55 - 02 Април 2024
3373
Румен Христов: Великденските надбавки са христянски жест

"Даването на добавки на пенсионерите беше една традиция, която се наложи през последните години. Има очакване, както за коледни така и за великденски надбавки. Тази част от гражданите на населението го заслужава, това е един жест към тях и те го заслужават", заяви председателят на СДС Румен Христов.

„Винаги се получава така, че хората, които са на ръба са недоволни. Така или иначе ние даваме тази помощ към хората с най-ниски доходи. Имаше и друго разпределяне на средства от бюджета. Можехме да бъдем по-стриктни по отношение на бюджета. Да не забравяме, че един от критериите за приемането ни в еврозоната е бюджетният дефицит. Не се надпреварваме кой ще раздаде повече пари. Проблемът е, че тези пари обикновено не са разчетени в бюджета. Практиката да се вземат заеми не е добра, но за пенсионерите може да се направи изключение. Да се намерят резерви в бюджета, а неда се теглят заеми”, поясни той.

„Имаме своите различия и обтягане на отношенията, но тази държава трябва да работи. Г-н Асен Василев категорично няма да бъде финансов министър, тъй като ще участва в листите за следващ парламент. Ние имаме забележки към него, така че нямаше да има нашата подкрепа”, призна Христов.

„Появата на ярки политически лица в служебния кабинет не е добър вариант. Надявам се, че служебният премиер ще търси експерти. СДС не е предлагал министър и няма да предложи. Тези, които отказаха да участват в кабинет на Мария Габриел нямат моралното право сега да искат да са служебни министри, каза Христов, посочвайки земеделският министър Кирил Вътев”, каза председателят на СДС и съпредседател на ПГ на ГЕРБ-СДС в НС.

Според него няма да е лесно, но г-н Главчев ще се справи.

Виждам една кампания за прехвърляне на вина за това, че биха могли да бъдат подложени на съмнение изборните резултати към министрите на електронното управление и вътрешния министър. Машинният вот обаче се контролира от фирма „Сиела”, която следи и за честността на вота. Имам чувството, че се отвлича вниманието. По отношение на работата на вътрешния министър Калин Стоянов по Шенген, може би е добре да остане на този пост. Г-н Главчев няма да сбърка, ако го остави”, смята Румен Христов.

„Изборите са нещо демократично, но това прекъсва работата на администрацията. Тя се страхува да предприема по-резки действия, а се спасява. Това не е добре”, каза той пред БНТ.

„Убеден съм, че ще имаме по-добър резултат на предстоящите избори. Ще има обвинения, но няма да оставим държавата в конституционна криза. Нещата се случиха – имаме излъчен министър-председател, нещата стъпка по стъпка вървят. В случая г-н Радев постъпва изключително коректно, спазвайки Конституцията. Ние сме готови за избори и ще ги спечелим”, завърши председателят на СДС.