Румен Овчаров: Главният прокурор продиктува присъдата ми на съдията

Всичко е поръчково, твърди бившият министър на икономиката

Политика
08:26 - 04 Август 2020
1487
Румен Овчаров: Главният прокурор продиктува присъдата ми на съдията

Специализираният наказателен съд наложи наказание "Лишаване от свобода" за срок от 2 години с 3-годишен изпитателен срок на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Това съобщиха от спецпрокуратурата. Самият Овчаров заяви пред „Тази сутрин“, че присъдата е поръчкова и абсурдна.

Според него главният прокурор е продиктувал присъдата му на съдията, който e кандидат за шеф на Специализираната апелативна прокуратура.

Прокуратурата отново предаде на съд Румен Овчаров заради "Мини Бобов дол". С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма "Ораново" ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери – 16 556 344,68 лева.

Овчаров обясни, че няма такива пари и е невинен, защото, по думите му, докато е бил министър, наемите са били платени.

„Въпросът е трябва ли и защо, не приемам тезата на прокуратурата, че само тя има право и то на стадий досъдебно производство и съдебно, да казва кой е прав или крив и всяка теза на защита или обвиняемия се квалифицира като защитна теза, те имат такива права като обвинителните. Докато съдът не се произнесе окончателно, както прокуратурата може да си твърди нещо си, така и аз мога да защитавам своите позиции“, заяви той.

Осъден съм като министър, че не съм упражнил контрол върху едно дружество и не съм му събрал наемите, това не е вярно, добави Овчаров.

Той бе признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че като принципал на "Мини Бобов дол", умишлено не е упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов и с договор за наем изключителните права за добив на въглища са прехвърлени на частната фирма "Ораново".