Румен Петков: Държавна петролна компания звучи смехотворно

Общество
14:57 - 20 Май 2020
1522
Румен Петков: Държавна петролна компания звучи смехотворно

Държавна петролна компания за България звучи смехотворно.  Освен ако нашият човек е усетил, че ще вади нефт отнякъде.

Това обяви на пресконференция председателят на партия АБВ Румен Петков. 

„Той прави България за смях и ще ангажират с това решение и Народното събрание. В момента в страната има около 6 000 бензиностанции. Австрия се равнява по територия и население с много по-висока покупателна способност от нашата и има 1 500", каза още Петков. 

Той и съпартийците му ще изчакат да видят анализа - какво налага да се изградят тези бензиностанции в сравнение с общоевропейската среда.

"Ние сме държавата в Европа с най-много бензиностанции на километър. Лансира се идеята, че част от бензиностанциите ще са в областните центрове, част в отдалечените райони, където няма. Там най-вероятно няма, защото „Шел“, „Еко“ са преценили, че там бензиностанция ще бъде на загуба. Кой ще поеме загубата и кой ще носи отговорност?“, попита още Петков. 

Според Румен Петков като цяло решението за слагане на всички складове под шапката на Държавния резерв е добро, тъй като гарантира публичност. Той обаче подчерта, че министрите на финансите и икономиката досега са дали да се разберат три неща: Че не знаят колко ще струва структурирането и изграждането на обектите на тази държавна компания, второ – че липсва анализ в какъв срок могат да бъдат изградени такива обекти и трето – откъде ще дойдат средствата.

„Те говорят за нови обекти. Ако това е начин да се купят бензиностанции, които очевидно губят, значи тук става въпрос за съвсем друг тип мероприятие“, намекна Румен Петков.