Румен Петков: Докладът на ЕК е най-лошият от 2005-а насам

Топ
14:51 - 26 Май 2020
1829
Румен Петков: Докладът на ЕК е най-лошият от 2005-а насам

Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам, той е убийствен като квалификации и определения за социално-икономическата среда. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде „Фокус“.Той коментира доклада на ЕК за пролетния семестър. По думите му той е убийствен за достъпа до здравеопазване и развитието на цели системи.

„За съжаление в средствата за масова информация се разгоря един измислен дебат дали Комисията е решила да продължи Механизма за наблюдение на реформите в правосъдната система на България или този механизъм е отпаднал. От текста на доклада е съвършено ясно, че такъв въпрос не съществува. Разбираем е ентусиазма на представители на правителството, които твърдят, че механизмът е отпаднал, но той не е отпадна. Цитирам конкретно параграф 31 от доклада: „в рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“.

Очевидно е, че предният състав на Комисията не свали механизма, както беше обещано и широко пропагандирано от премиера Борисов. Известно е, че правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че ако не падне мониторинга, ще си подаде оставката. Мониторингът не падна, той не си подаде оставката“, каза още Петков.

„Всички тези фанфари, които бяха надувани и развявани в страната, че комисията е решила и е свалила мониторинга, са една доста груба, повърхностна, цинична лъжа“, заяви още Румен Петков. Той уточни, че Комисията е прехвърлила взимането на решение за механизма в Съвета, а той е отхвърлил отпадането му за България и Румъния.

Според него по-важен и съдържателен е дебатът по същество за съдържанието на доклада. „За съжаление негативните тенденции са крайно тревожни и то във всички области: липса на публични инвестици, липса и недостатъчна транспортна инфраструктура, най-висока смъртност в Европа от замърсяване на въздуха, ограничен достъп до здравеопазване и недофинансиране на сектора, все по-нарастващо обедняване и задълбочаване на неравенствата, ограничен достъп до образование и липса на дигитални умения“, цитира доклада Румен Петков.