Румен Петков: Каракачанов оправя самолети с незаконни части

Лидерът на АБВ хвърли бомба за ремонта на учебните машини в армията

Политика
19:15 - 04 Октомври 2019
3754
Румен Петков: Каракачанов оправя самолети с незаконни части

Учебно-бойните самолети L39ZA се ремонтират с незаконни части втора употреба. Скандалното твърдение дойде от лидера на АБВ Румен Петков, който уточни, че срокът за ремонта на машините е изтекъл, но въпреки това избраният подизпълнител, за който се знаело, че не притежава оторизация от производителя да извърши тази дейност, не е изпълнил обществената поръчка.

"През октомври миналата година чешката фирма е сезирала министъра на отбраната, че предприетите действия представляват заплаха за живота и здравето на българските пилоти. Ремонтът ще бъде извършен с незаконни части втора употреба. Министърът е сезиран, че с техническата документация разполага само конструкторът и производителят. Независимо от това, министърът не предприема никакви мерки, напротив, авансово се превеждат 8 млн. лева на определената фирма да спечели обществената поръчка. Министър Каракачанов с подписа си е удостоверил, че много добре знае, че подизпълнителят не е разполагал с техническата документация на самолетите тогава, когато ми е било възложено да извърши този обем от дейности, свързани с ремонта на самолетите L39ZA", каза Петков.

Срокът за приключване на изпълнението на обществената поръчка, свързана с реиновацията на самолетите и въвеждането им в експлоатация, е 19 септември тази година. Т.е. договорът е подписан миналата година и са преведени авансово 8 милиона лева, а 19 септември е минал, но самолетите са много далеч от въвеждане в експлоатация", заяви Петков.

По думите му, фирмата подизпълнител не поддържа никакви контакти с производителя на въпросните летателни средства. В същото време има данни, че няколко самолета от този тип, които не са ремонтирани от производителя, са паднали по време на полет.

"Вместо чешката фирма да довърши работата си, ремонтът е пренасочен към украинска фирма подизпълнител, която не може да изпълни поръчката. Военното министерство е следвало да провери, че чешката фирма не работи с подизпълнители и не работи с този украински подизпълнител. Притеснен съм за безопасността на пилотите. От чешката фирма са посочили в писмо, че самолети, ремонтирани извън фирмата производител, са имали случаи на падане. Самолетите все още не са въведени в експлоатация. Сигналът ни е подаден до Народното събрание, Министерския съвет и прокуратурата", допълни председателят на АБВ.

Снимка: ВВС на РБ