Румен Петков: Ние сме държава убиец

Общество
11:39 - 16 Септември 2024
1481
Румен Петков: Ние сме държава убиец

Имаме пилоти, с които може да се гордеем, но няма държава, която да се грижи за тяхната подготовка и изграждане. 

Това заяви пред БНР Румен Петков, лидер на партия АБВ. Петков коментира авиокатастрофата на летище "Граф Игнатиево", при която загинаха двама български летци. От Военната прокуратура съобщиха, че се работи по три версии, за да се установи причината за нея – човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда.

През 2019 г. Румен Петков подава сигнал в прокуратурата заради съмнението в осигуряването на надеждни и безопасни части за самолетите ни.

"Сигналът остана без последствия. Ползва се български посредник, за да се възложи ремонт на самолетите на компания, която е нелицензирана. Това отложи намиране на ремонтни решения с дълго време. За съжаление, забавянето доведе до щети за ВВС.

Ние сме държава убиец. Нашите пилоти имат 30 летателни часа годишно. При положение, че са имали 250 до 300.

Отправям апел към военната прокуратура да се върне назад във времето и да види как беше проведена първата поръчка, забавянето – по какви причини, кой персонално носи вина

и защо подписахме договор за самолети F – 16, платихме 3 милиарда и още не ги получаваме".

Той коментира и процеса на консолидация в лявото политическо пространство у нас.

"Предлагаме политиките и след това търсим хора, които да ги реализират. Загубихме време, но се надявам, че всеки от нас ще продължи да върви по пътя на консолидация на цялата общност.

През последните години много се безпокоя от този тип внушения, които започват обикновено два месеца преди изборите – тези ще влязат, онези-няма. Много хора се демотивират. Гласувайте и не се поддавайте на внушения!"

Разговорите с кого може да се влезе в управлението са твърде преждевременни, обясни Петков."По-важният разговор е защо и в името на какво". Той все пак посочи, че "ГЕРБ в този си вид са трудно за преглъщане формирование от всеки, който би искал да покаже воля за реализиране на политика в името на обществения интерес".