Румен Петков плаши: От 1 януари ни няма на газовата карта на Европа

Лидерът на АБВ набеди трима премиери - Костов, Станишев и Борисов

Новини
16:08 - 14 Декември 2019
3312
Румен Петков плаши: От 1 януари ни няма на газовата карта на Европа

"От 1 януари 2020 година България гарантирано няма да бъде на газовата карта на Европа като транзитираща държава". Това заяви в Пловдив шефът на АБВ Румен Петков. И набеди трима премиери.“Това престъпление го дължим на Иван Костов, Сергей Станишев и Бойко Борисов“, отсече той.

Петков призна, че е смутен от думите на държавния глава пред медиите, който изразява съмнение и настоява оттук нататък да се прави оценка на това как ще повлияе изграждането на „Турски поток“ през България и евентуалното изграждане на интерконекторите Гърция - България и България - Сърбия.

Според бившия вътрешен министър, през 2017 година България е транзитирала 17,2 милиарда куб.м. газ, през 2018 г. – 14,3 милиарда куб.м, а на 1 януари 2020 година ще транзитираме 0 куб.м. По думите му забавянето на „Турски поток“ е съзнателно от страна на премиера Борисов.

„Ние имаме ясно поети ангажименти. Миналата година през декември беше обявена за успешна фаза 3 на Open Season, която беше обявена за успешна през януари на следващата. Ще загубим 200 млн. лева заради неспособността на премиера да изпълни поет ангажимент“.

Петков подчерта, че България ще стане пряко зависима от доставките на газ, вместо да е страна, която генерира приходи и гарантира енергийната сигурност на Европа.