Румен Петков поздрави папата, че отряза Помпео

Франциск съхрани достойнството на християните, смята лидерът на АБВ

Политика
11:50 - 02 Октомври 2020
2148
Румен Петков поздрави папата, че отряза Помпео

Лидерът на АБВ Румен Петков приветства папа Франциск, който преди дни отказа да се срещне с американския държавен секретар Майк Помпео. Главата на Римокатолическата църква има правило да не разговаря с политически фигури, когато в тяхната страна предстоят избори. На 3 ноември в САЩ трябва да се състоят президентските избори.

"Православен християнин съм. Обичам вярата си и съм й признателен, защото е спасила род и родина през хилядолетията. Не приемам, когато православни говорят за папата като Светия отец и за Ватикана като Светия престол. Но онзи ден се поклоних дълбоко в себе си на достойнството на папата. Той изгони Майкъл Помпео, заради наглото вмешателство във вътрешните работи на Ватикана. И ако католическа и православна Европа искат да имат бъдеще, трябва да върнат достойнството си.

Да покажат, разбира се с уважение, на Съединените щати, че за да имат партньори и приятели, трябва да се научат да уважават достойнството им и да зачитат интересите им. Да разберат, че международното право е за всички и не произтича от тях. Че силата не е право, а правото е нещо, което обединява демократичния свят. Чест прави на папата постъпката, с която съхрани достойнството на християните", написа Румен Петков във фейсбук.