Румен Петков: Путин сбърка с награждаването на Николай Малинов

Лидерът на АБВ недоумява как обвинен в шпионаж българин е напуснал страната

Новини
21:00 - 05 Ноември 2019
3736
Румен Петков: Путин сбърка с награждаването на Николай Малинов

Руският президент Владимир Путин сбърка с награждаването на обвинения в шпионаж Николай Малинов. Това каза в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Румен Петков, председател на ПП АБВ. 

„Награждаването на Николай Малинов е гротеска, голяма грешка на руския държавен глава“, коментира Румен Петков. Той изрази недоумение как българин, обвинен в шпионаж, е напуснал страната. „Дали държавата му е поела разходите е друг въпрос, но да го прати в бърлогата на врага да докладва лично и да получи задачи е гротеска, толкова сме жалки в очите на руснаците, а и на американците“, обясни Румен Петков. 

Според него мотивът за награждаването на Николай Малинов остава неясен, тъй като думите му, че преди пет години русофилите в България са били 8%, а сега са 80%, са лъжа.

„И това да го изговори в присъствието на руския президент и никой да не реагира е жалко, жалко за Русия, но пък ние се опозорихме като пратихме в устата на вълка човек, обвинен в шпионаж, ние буквално го командировахме в Русия, за да го потупат по рамото. Защо Русия се излага е нейна работа, но защо ние се опозоряваме е наша работа и тук трябва да има радикални действия“, каза още Румен Петков. 

Според него разследванията срещу председателя на Националното движение “Русофили” Николай Малинов трябва да имат икономически аспект, а не политически.