Румен Петков: Внушенията на Цветомир Найденов за Манол Велев са грозни

Отношенията ни с Васил Божков се развиват човешки, ходили сме заедно по мачове, каза бившият вътрешен министър

Новини
09:41 - 01 Февруари 2020
3737
Румен Петков: Внушенията на Цветомир Найденов за Манол Велев са грозни

Това са много грозни внушения и този, който подучва този човечец, прави много груба грешка. Това каза лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков в интервю за бТВ. „Опитът за това грозно отношение на този „мизерабъл“, който аз не познавам, е много пошъл“, добави той.

Петков посочи, че в задълженията на вътрешния министър не влиза работа по оперативно-следствени действия, както и, че той не е в правомощията си да ги възпрепятства. По думите му това по-скоро влиза в професионалните характеристики на главния секретар на МВР.

„Със същия успех мога да питам за периода 2001-2005 г. като ставаха по средно 25 брутални убийства годишно, всъщност главният секретар на МВР тогава Бойко Борисов прикривал ли ги е, организирал ли ги е. Това са абсурди. Какво? Аз сега да питам за убийството на Илия Павлов и какво е мястото на главния секретар Бойко Борисов? Главният секретар, който и да е той, има далеч по-големи оперативни правомощия от тези на министъра“, допълни той.

Според Румен Петков зад обвиненията, които Найденов отправи, със сигурност стои друг, който дирижира оркестъра. 

„Този „мизерабъл“ назова един от основните според него разследващи органи. Той настоятелно предложи на г-н Хекимян да покани във вашата телевизия американския посланик. Очевидно той е убеден, че американският посланик има какво да сподели по темата „Васил Божков“ с нашата аудитория. Минава се една граница, от която няма връщане, защото да злепоставиш така посолството на Съединените щати и САЩ като цяло – това може да го направи само човек с ограничени възможности, но очевидно човек, на когото му е говорено. Той не може да реши, че САЩ имат някаква съпричастност към случая“, обясни бившият вътрешен министър. 

Той не отрече, че се познава в Божков от 20 години, но категорично заяви, че не му е извършвал услуги и даже припомни, че по времето му на министър е ударил по един от бизнесите му. 

„Във всички случаи сме добри познати. Отношенията ни се развиват човешки. Ходили сме заедно по мачове, виждали сме се. Има нещо, което като че ли сме позабравили. Навремето по моя инициатива като вътрешен министър затворихме фрий шоповете и безмитните бензиностанции в граничните зони. Тогава е известно, че г-н Божков имаше участие в „Трансимпекс“. Той не ме е търсил, въпреки че му ударихме бизнеса сериозно и им прави чест, защото това беше въпрос на държавна политика, въпрос на държавен интерес, свързан с антикорупционни стъпки и действия за пълноправното членство на България в ЕС. Не знам тогава г-н Божков да е търсил нито други представители на изпълнителната власт, нито законодатели“, обясни Петков.