Румен Петков зове Радев за КСНС

България не получила покана за разузнавателната еврообщност заради сблъсъците премиер-президент

У нас
12:21 - 26 Април 2020
2395
Румен Петков зове Радев за КСНС

Президентът е длъжен да свика КСНС за отхвърлянето ни от Европейската разузнавателна общност, това е ярка демонстрация към българското правителство. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков на пресконференция, като даде анализ на ситуацията от 26 февруари в Загреб, когато е била формирана институцията. 

В нея участват 21 страни-членки на ЕС, както и Великобритания и Норвегия. "Трябва да констатираме с голяма болка и съжаление, че България не е сред поканените. Това е най-категоричният израз на недоверие към българско правителство от 90-ата година досега. Не са поканени за участие България, Полша, Словакия, Гърция и не са проявили интерес за участие на този етап Люксембург. Това са петте държави, които имат статут на барабар Петко с мъжете", отсече Петков. 

Според бившия депутат от БСП и екс вътрешен министър междуинституционалните сблъсъци в България: президент-премиер и сблъсъците съд-прокуратура са станали повод страната да не получи покана и безпокоели партньорите ни.

"Не на последно място ние сме единствената страна член на ЕС, която оповести своите разузнавачи публично. Това прави нашите партньори несигурни в способността ни да водим трайна политика с разузнавателната общност на Европа. По-голям шамар, по-тежък удар България не е получавала. Нито правителствата на Луканов, нито на Виденов са будили такова открито недоверие и такаво демонстративно нежелание да се работи с България. Това са неща, които ни смущават и веднага задаваме три въпроса: Първо: информиран ли е президентът за този акт на отхвърляне на България от Европейската разузнавателна общност. Второ: информирано ли е Народното събрание", пита Петков.