Румен Радев: България има нужда от още 16 изтребителя (ВИДЕО)

Актуални новини
10:57 - 16 Октомври 2020
1612
Румен Радев: България има нужда от още 16 изтребителя (ВИДЕО)

България има нужда от най-малко 16 нови бойни изтребителя. Но на военната авиация трябва да се гледа като средство за гарантиране на националната сигурност. Когато на нея се гледа като средство за лични политически интереси, винаги ни излиза много скъпо. Това води до прахосване на ресурс, занижени способности, а в някои случаи - до загуба на живот. Това заяви президентът Румен Радев по повод празника на военната ни авиация.

Пред журналисти той коментира и други актуални теми.

"Надявам се, че КС ще защити нашата конституция от невежеството и гаврите, които й се поднасят от управляващите", каза Радев във връзка с предстоящото във вторник заседание на Конституционния съд, който ще разгледа запитването му за противоконституционност на сформираната наскоро от парламента комисия за нова Конституция.

По повод днешното, първо от месеци, заседание на българо-македонската историческа комисия, Румен Радев изрази увереност, че участниците в нея са експерти в своята област и са "хора отдадени на България".

"Моето послание е повече за политицитре, които вземат решения. Те не могат да абдикират от този важен за двете страни и за ЕС процес. Крайно време е да се намери онова политическо решение, което да утвърди принципите на добросъседство, на уважение на историята. Това е отговорност преди всичко на страната кандидат за членство в ЕС. Винаги има място за компромиси, но компромиси не могат да бъдат извършвани с история, с идентичност, с език, с искане за национални малцинства", подчерта президентът.