Румен Радев: „Българската Коледа” дава надежда

През 2018/2019 благотворителната инициатива събра 2,5 млн. лева

Общество
17:57 - 29 Ноември 2019
2476
Румен Радев: „Българската Коледа” дава надежда

Президентът Румен Радев публикува във фейсбук откровение за постигнатото от инициативата „Българската Коледа“. Вижте пълния текст на посланието на държавния глава:

„Българската Коледа“ надхвърля далеч рамките на благотворителна инициатива, защото ни дава вяра, че живеем в общество, което се крепи на хуманни ценности. Дава и надежда за бъдещето ни като нация, тъй като обединява хората около благородна кауза, независимо от социалното им положение, професия, възраст.

Днес в университетската болница „Света Марина“ във Варна открихме новото 17-о издание на благотворителната инициатива под егидата на президентската институция. Тазгодишната кампания на „Българската Коледа“ ще набира средства за болни деца и високотехнологична медицинска апаратура. Това ще разшири и възможностите на лекарите да прилагат иновативни методи на лечение.

Благодаря на лекарите и медицинските специалисти, които са посветили живота си за здравето на българските деца. Техните усилия заслужават дълбоко уважение. Признателен съм и на хилядите благодетелни българи, благодарение на които тази кампания има принос за сложния лечебен процес на деца с хронични заболявания. Стремежът на инициативата е в най-ранна детска възраст да бъдат овладени тежките заболявания, за се даде шанс на децата да водят пълноценен живот.

През 2018/2019 г. „Българската Коледа“ събра 2 440 000 лв., с които бяха подпомогнати 551 деца и 19 лечебни заведения от цялата страна. Общо 464 деца получиха средства за рехабилитация, 63 бяха подпомогнати за осъществяване на скъпоструваща медикаментозна терапия, а на 24 деца с неврологични заболявания бяха дарени средства за медицински изделия и помощни средства.

„Българската Коледа“ дари тази година на 19 лечебни заведения от цялата страна модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение на обща стойност 1 585 770 лв. Апаратура получиха университетски и многопрофилни лечебни заведения в София, Варна, Габрово, Добрич, Плевен, Пловдив, Силистра, Стара Загора. Зад тези цифри стои доброто сърце, талантът, професионализма и всеотдайността на много хора.