Румен Радев: „Газпром” не е единственото решение

България е на предпоследно място в ЕС по резервите от природен газ, заяви президентът

Политика
19:54 - 02 Септември 2022
4354
Румен Радев: „Газпром” не е единственото решение

„Газпром” не е единственото решение и не е на всяка цена". Това коментира президентът Румен Радев след прибирането си от ОАЕ. 

„Трябва да е ясно, че този огромен скок в цената се дължи на 2 танкера за втечнен газ, договорени през юли. Чиято цена е почти 2 пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите. Дори виждате, че миксирането с азерския газ не може да смекчи тези шокиращи високи стойности. При тези насадени обстоятелства служебният кабинет трябва да положи извънредни усилия. „Газпром” е една от възможностите, която все още не е изчерпана, но трябва да е ясно, че не е единственото решение и не е на всяка цена”, заяви Румен Радев.

Малко повече от месец преди началото на отоплителния сезон, данните показват, че България е на предпоследно място в ЕС по резервите от природен газ. Още след началото на войната Европейската комисия взе решение газовите хранилища да бъдат запълнени поне до 80% преди началото на зимата. Към края на август единственото ни хранилище в Чирен е пълно на 61,74%. За сравнение миналата година по същото време е било с 4% по-празно. Зад нас по запаси от газ е единствено Латвия с 49,7% запълненост. Около България по количества резерви са Австрия и Унгария.

В челото на класацията са Португалия и Полша, Дания и Франция. Всъщност Португалия е и единствената държава готова със 100% запълнени резерви.

През последните месеци най-големият проблем остава осигуряването на газови доставки. През август втечненият газ е бил основен – на терминалите в Европа са пристигнали 10 млрд. куб. м. Предишният рекорд е от 7,1 млрд. от август 2019 г.