Румен Радев бистри „Апартаментгейт“ с шефа на „Свободна Европа”

С Джейми Флай обсъдихме състоянието на медийната среда у нас, написа президентът във фейсбук

Общество
17:39 - 30 Октомври 2019
2572
Румен Радев бистри „Апартаментгейт“ с шефа на „Свободна Европа”

Президентът Румен Радев бистри новините с шефа на „Свободна Европа”.

Държавният глава публикува пост във фейсбук, в който съобщи са срещата си с президента и изпълнителен директор Джейми Флай.

Ето пълния текст на публикацията:

Обективността и професионалните стандарти в журналистиката могат да се отстояват само от свободни медии, които са независими в политическо и финансово отношение. На среща с президента и изпълнителен директор на „Свободна Европа“ Джейми Флай обсъдихме състоянието на медийната среда у нас, свободата на словото, следването на професионални медийни стандарти и влиянието на автоцензурата в журналистиката.

Особено важен е приносът на „Свободна Европа“ в разследващата журналистика и борбата с корупцията по високите етажи на властта у нас. „Апартаментгейт“ се оказа преломен момент за мобилизирането на гражданското общество срещу облагодетелстването чрез властта. Затова съхраняването на обективността и ролята на медиите като обществен и управленски коректив е от ключово значение както за гражданите, така и за демократичното развитие на страната.

Финансовата уязвимост на много медии и липсата на ясни правила при разпределението на европейските средства в медийната сфера са сериозни фактори за деформирането на информационната среда в България. Върху това влияе и липсата на всеобхватен медиен закон, който да установи общи за всички медии стандарти и да регулира прозрачно тяхната дейност и моделите на финансиране.

Изпълнителният директор на „Свободна Европа“ призова за ефективни действия от страна на българските институции срещу всеки опит за оказване на административен или друг натиск върху журналистите в България.