Румен Радев: Държавата се управлява от нечий телефон

Директорът на БНР и разследващите да обявят какви са истинските причини за спиране на обществената медия, отсече президентът от 18-о СУ „Уилям Гладстон”

Актуални новини
14:31 - 16 Септември 2019
5414
Румен Радев: Държавата се управлява от нечий телефон

„Свободата на словото е фундаментална ценност и е в основата на демокрацията. В отговор на въпрос на журналисти заявих, че тази ценност в България явно е в криза, тъй като спирането на излъчването на Българското национално радио е прецедент.

Този казус отново повдига въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно е и, че държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите както е нормалната европейска практика. Мисля, че на това нещо е време да се сложи край.”

Това написа президентът Румен Радев на страницата си във фейсбук след посещение в 18-о СУ „Уилям Гладстон”, където присъства на отриването на новата учебна година.

Държавният глава коментира още, че директорът на БНР и разследващите следва да обявят какви са истинските причини за случилото се, защото става въпрос за обществена медия, а не за частна.

„Според мен има лъч надежда и той е в поведението и реакцията на журналистите от БНР, които проявиха солидарност. Подкрепени от свои колеги от други медии, те дадоха пример как се отстоява достойнство, как се отстоява свободата на словото и професионалните стандарти”, посочи президентът.

„Относно дебата за бъдещия главен прокурор припомних, че когато организирах предварителните консултации по този въпрос, имах ясна цел – да се повиши общественият интерес и гражданската бдителност относно процедурата и критериите за този избор. И тази цел е постигната. Конституцията ясно показва кога и как се произнася президентът”, завърши Румен Радев.