Румен Радев готов със служебен кабинет (ВИДЕО)

Политика
19:01 - 30 Юли 2020 (обновена)
8716
Румен Радев готов със служебен кабинет (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев е готов със служебно правителство. Това заяви самият той по време на кратък брифинг пред медиите. Държавният глава коментира днешното решение на Конституционния съд, както и разпространения вчера скандален телефонен разговор, за който се предполага, че е между премиера Бойко Борисов и вицето Томислав Дончев.

"Служебното правителство е ясен конституционен инструмент и ако някой се страхува от Конституцията, това означава ли, че ние трябва да я отменяме? Дали съм готов, ами да - готов съм, моята професия ме е научила да бъда готов и мога да ви кажа, че аз се гордея с моята професия, но уважавам всички други професии, включително и тази на българските пожарникари", заяви Румен Радев в отговор на въпрос дали е готов да състави служебен кабинет при евентуална оставка на правителството.

"Решенията на Конституционния съд не се коментират, те се изпълняват, особено когато са ясни и еднозначни", заяви президентът. Според решението на КС действащ президент и вицепрезидент могат да бъдат разследвани, но не може да им бъдат повдигани обвинения.

"Този разговор ясно показа кой е поръчителят на цялата очерняща кампания, която се води спрямо президентската институция. Жалкото е, че в паническите опити за лично спасение министър-председателят Борисов завлича цялата своя партия и всички свои съпартийци на дъното”, каза още Радев. Според него всеки, който използва институциите, ще си носи последиците.

По думите на президента призивите на премиера за диалог и единение са измамни, тъй като едно говори пред камерите, а съвсем други указания дава по телефона.

По повод протестите срещу правителството държавният глава каза, че изживяваме исторически дни, а историята се пише от всички българи, от всички възрасти. "Хората са на площадите, скандират "Мутри, вън!", коментира Румен Радев. 

"Винаги съм призовавал за спазване на законите, отговори Радев на въпрос дали одобрява новите форми на протест с блокиране на кръстовища в столицата. Но когато самият премиер системно гази и законите, и конституцията, и обществения договор, какво очаквате вие от гражданите, които са решили, че повече така няма да живеят и искат да си върнат държавата”, допълни той.

"Тези протести отварят пътя към бъдещето на България - това е нашият шанс тук и в момента. И каквито и искания да се поставят, има приоритети, ако искаме тази обществена енергия да доведе до някакъв резултат”, коментира още държавният глава. И поиска честни избори с машинно гласуване, както повелява законът.

По думите на президента упорството на кабинета и на главния прокурор само ескалира кризата. Той отново призова Бойко Борисов и Иван Гешев да подадат оставка. Няма друг избор от ситуацията, каза Румен Радев.