Румен Радев извънредно за войната (НА ЖИВО)

Политика
09:34 - 24 Февруари 2022 (обновена)
7544
Румен Радев извънредно за войната (НА ЖИВО)

Президентът Румен Радев свика извънредно заседание на първите мъже в държавата заради войната в Украйна. След повече от 2 часа и половина разговори с военния и външния министър Стефан Янев и Теодора Генчовска, шефа на Народното събрание Никола Минчев, премиера Кирил Петков и вицето му Асен Василев, както и с началника на отбраната адм. Емил Ефтимов, държавният глава излезе с позиция за военния конфликт, започнал тази нощ с инвазията на Русия в Украйна и ударите, нанесени в големите градове на страната, включително в столицата Киев.

"Провежда се пълномащабна военна атака на територията на Украйна. Това е абсолютно недопустимо - в Европа, в 21-и век да се нанасят удари по суверенна държава", заяви държавният глава. 

"Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове. Като цяло средата за сигурност е тотално променена. Оценяваме рисковете, касаещи въздушните и морските пътища, енергийната система и цялата система за доставки, касаещи цялото ни общество. Търсим всички възможни варианти така, че да няма прекъсване в доставките на газ, петрол, храни и стоки от първа необходимост. Работи се по всякакви алтернативни трасета", увери Радев. 

В ход са действия за защита на киберсигурността. 

България няма да допусне и ще работи активно за защитата си в рамките на НАТО. Вече са в ход консултации в съюзен формат в Алианса. 

Изключително важна е съдбата на нашите сънародници в Украйна. Над 4000 са поискали евакуация от там. Ще направим всичко възможно те да бъдат евакуирани, гарантира Румен Радев. 

Президентът се обърна към всички българи в Украйна и към украинските граждани, желаещи убежище у нас: 

"Отворени сме. Ще направим всичко възможно да бъдат транспортирани безопасно и да им се окаже необходимата помощ у нас". 

Той нарече действията на Москва "грубо предизвикателство пред европейската сигурност". 

Премиерът Кирил Петков обяви, че вече се организират бази, включително с хотели така, че желаещите да се евакуират да бъдат приети бързо у нас. Работят едновременно транспортното и туристическите министерство, както и секретните служби. 

"Осъждаме остро действията на Руската федерация. България ще бъде ясен партньор на НАТО и ЕС", заяви премиерът. И обяви, че заминава спешно за Брюксел. "Следим ситуацията ежечасно и ще направим всичко възможно заедно рисковете от тази ситуация да не повлияят на българските домакинства", увери министър-председателят.